Založ si blog

Ilúzia nadhľadu

Mám rád túto fotografiu. Je totiž plná ľudí.

Obyčajných, všedných, normálnych, priemerných ľudí. Učiteľov, predavačiek, novinárov, bankárov, úradníkov, nezamestnaných. Matiek, otcov, synov, sirôt.

Väčšina z nich by sa v iných situáciách správala tak ako ostatní. Išli by s dobou – s trendom. Alebo s hlavným prúdom, ak chcete.

Ak by sa tí istí ľudia, s tými istými povahovými vlastnosťami, v tom istom postavení a v tom istom veku ocitli napríklad v Československu roku 1948, najskôr by ste ich videli na demonštráciách vítať Gottwalda. A ak by sa tu ocitli o 40 rokov neskôr, tak by pravdepodobne štrngali kľúčmi na námestiach.

A práve títo ľudia sú pravým historickým odkazom fotografie, z ktorej som do tohoto článku tendenčne vystrihol iba mladého muža, ktorý sa pozerá do fotoaparátu. Ako keby sme sa pozerali do zrkadla, však?

Lenže, z nejakého dôvodu sa skoro každý stotožňuje s iným mužom na tej istej fotografii.

Skoro každý má o sebe mienku, že rozumie veciam okolo lepšie ako ostatní. Skoro každý si myslí, že sa v nejakom prípade prikloní na správnu stranu. Skoro každý má pocit, že práve on je v tej lepšej skupine ľudí.

Ale tieto pocity sú väčšinou úplne falošné. Na to, aby sme sa mohli vrhnúť do zákutí modernej propagandy tvoriacej masy, do ktorých možno spadáme aj my, musíme sa od týchto pocitov odbremeniť. Skutočne chápať svet okolo nás a uvedomiť si v ňom úlohu propagandy sa dá iba vtedy, ak si všetci uznáme, že sme obyčajní. Ako ten mladý muž, ktorý sa na nás pozerá.

Budem písať o propagande takej, aká je. Nezáleží totiž na tom, aké myšlienky šíry, kto ju tvorí, alebo na koho cieli. Taktiež nezáleží na tom, či ju nazvete niektorým z moderných eufemizmov ako „PR,“ „strategická komunikácia,“ alebo „marketing.“ Stále to bude propaganda a jediným jej merítkom bude účinnosť.

Taktiež sa budem snažiť robiť overovanie reality minulosti. A to najmä v kontexte slovenskej politiky a na základe verejných dokumentov, ktoré si naši novinári typicky nevšímajú. A stúpnem tým na kurie oko mnohým politikom a iným osobám verejného života.

Tešíte sa so mnou?

Najlepšie PR dnes, časť 1. – Propaganda NATO

10.02.2024

Prebrali sme spolu vznik a vzostup aktuálne najvyspelejšieho a najefektívnejšieho politického PR na svete, ktorým je medzinárodná propaganda Spojených štátov amerických. Ostáva jediné a to opísať jej aktuálne fungovanie. Rokmi sa však stala pomerne prepracovanou, nenápadnou a odolnou, čo podstatne sťažuje jej bádanie. Našťastie má v sebe súčasť, ktorú vieme stále [...]

Zradený Fico a urazený Mikloš

06.10.2023

Zlý vzťah Roberta Fica a Ivana Mikloša má na svedomí bývalý veľvyslanec USA. Aj takúto pikošku sa dočítate v správach uniknutých z amerických ambasád. Sme uprostred vyjednávacieho obdobia a aj na tomto blogu teda doprajeme hlavným aktérom trochu pokoja. Môžeme sa zatiaľ venovať trochu bulvárnejším témam. Už dávno zabudnutý konflikt, ktorý začal tak, že v roku 2003 [...]

Vylúčenie SMERu zo Strany Európskych Socialistov? Skúste niečo nové…

03.10.2023

Takto presne pred 15 rokmi Strana Európskych Socialistov (PES) reálne pozastavila plné členstvo SMERu na 10 mesiacov (neskôr sa z toho vykľuli dva roky). Dôvodom mala byť Slovenská Národná Strana, s ktorou išiel SMER do koalície. Členstvo bolo pozastavené napriek tomu, že Fico presvedčil Jána Slotu, aby sa verejne dištancoval od nacionalizmu, xenofóbie a verbálnych útokov na [...]

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Takmer storočná Ukrajinka ušla podľa polície desať kilometrov z okupovaného územia

30.04.2024 14:45

"Prežila som tamtú vojnu a prežijem aj túto vojnu," povedala.

blaha ľuboš

Blaha poskytol propagandistický rozhovor ruskej televízii, podľa Šimečku konal v rozpore so zahraničnou politikou Slovenska

30.04.2024 14:35

Líder PS konštatoval, že za svoje výroky by sa mal Blaha okamžite ospravedlniť.

Netanjahu

Netanjahu: Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní

30.04.2024 14:25

Rafah leží v Pásme Gazy pri hranici s Egyptom a po vypuknutí vojny tam našlo útočisko viac ako 1,5 milióna Palestínčanov.

Maroš Žilinka

Ústavnoprávny výbor k rozhodnutiam Žilinku po zrušení ÚŠP neotvorili

30.04.2024 13:51

Koalícia podľa podpredsedu ústavnoprávneho výboru Dostála odmieta, aby si výbory plnili svoju kontrolnú funkciu.

propaganda

Kde sa dvaja hádajú, tretí sa niečo dozvie...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 30347x
Priemerná čítanosť článkov: 2529x

Autor blogu

Kategórie