Založ si blog

Kladivo na Fica – intrigy spoza plota na Hviezdoslavovom námestí

Pripomeňme si, aké tajné správy odosielalo veľvyslanectvo USA v Bratislave do svojej domovskej krajiny počas skladania prvej Ficovej vlády v roku 2006:

Slovenská zahraničná politika počas druhej Dzurindovej vlády posledných štyroch rokov extrémne nahrávala záujmom Spojených Štátov. Ak bude koalícia po voľbách 17. Júna vedená Dzurindom, môžeme očakávať kontinuitu. Vláda vedená Smerom ale môže byť problematickejšia.
[…]

Každopádne, budeme musieť pracovať oveľa tvrdšie pri presviedčaní vlády vedenej Smerom o prioritách zahraničnej politiky Spojených Štátov.

[…]

„Zahraničná politka po voľbách: Kontinuita, alebo zmena „Smeru“?“, Autor: veľvyslanec Vallee

Je jasné, že pod vládou vedenou Ficom budeme musieť pracovať tvrdšie a pretláčať naše politiky agresívnejšie ako bolo v minulosti nutné. Vrámci verejnej diplomacie je, samozrejme, najefektívnejšie, ak tieto politiky obhajuje samotná hosťujúca vláda.

[časť textu som úmyselne vynechal, nájdete ho nižšie]

[…]

„SMER – SNS – HZDS – Čo to znamená?“, Autor: veľvyslanec Vallee

Tieto uniknuté dokumenty ukazujú na nehorázny spôsob, akým Spojené Štáty presadzujú svoje záujmy. Prioritou je presvedčiť vládnu garnitúru na Slovensku, aby tieto záujmy vydávala za vlastné a sama obhajovala pred národom a médiami.

Na to využívajú svoje priame kontakty. Potvrdenými a zdokumentovanými sú Valášek, či Káčer, ktorí podľa iných uniknutých dokumentov dokonca poskytovali veľvyslanectvu neverejné informácie zo zákulisia slovenskej politiky. Dôkazy nájdete v linkoch – „(protect)“ za menom vždy znamená, že ide o informátora, ktorého identitu je potrebné v súvislosti s danou informáciou chrániť.

Ale čo ak sa vládu presvedčiť nepodarí? Tak, ako to bolo pri Ficovi v jeho prvej vláde a ako sa to píše v inom utajovanom dokumente, to najskôr skúsia cez blízkych ľudí a rôzne vplyvné osoby:

… Vzhľadom na nedostatok pravidelného osobného kontaktu s premiérom Ficom, využijem iné páky vplyvu – napríklad blízkych Ficovych kolegov ako Ministra Kultúry Maďariča a kľúčové vplyvné osoby, ako bývalého veľvyslanca Káčera – na sprostredkovanie našich odkazov…

Posúvame Slovensko bližšie k „ÁNO“ na Kosovo, 24. október 2008, pôvodný stupeň utajenia: dôverné/CONFIDENTIAL

No a ak ani to nepomôže, nastupujú tzv. hovorcovia tretích strán:

Je jasné, že pod vládou vedenou Ficom budeme musieť pracovať tvrdšie a pretláčať naše politiky agresívnejšie ako bolo v minulosti nutné. Vrámci verejnej diplomacie je, samozrejme, najefektívnejšie, ak tieto politiky obhajuje samotná hosťujúca vláda. V opačnom prípade budeme musieť vyhľadávať hovorcov tretích strán. A viac ťažkej práce budú musieť vykonávať aj zamestnanci veľvyslanectva.

[…]

„SMER – SNS – HZDS – Čo to znamená?“, Autor: veľvyslanec Vallee

a presne to sú rôzne organizácie a známe osoby, ktorých úlohou je pretlačiť konkrétne názory vo verejnom informačnom priestore a tak nepriamo na vládu tlačiť. Odborne sa nazývajú agentmi vplyvu. Čo si predstaviť pod ťažkou prácou zamestnancov veľvyslanectva, to nechám na fantázii čitateľa.

Fica sa im vtedy naozaj v mnohom presvedčiť nepodarilo, čo dokazujú dokumenty, ktoré uvádzam v jednom zo starších blogov. A taktiku, ktorú naši americkí priatelia použili na tak nepohodlnú osobu neskôr, asi rozvádzať nemusím.

Bohužiaľ, k správam, ktoré si v týchto dňoch veľvyslanectvo za plotom vymieňa so svojou domovskou krajinou, nateraz prístup nemáme. A ostáva len predstavovať si, čo sa v nich asi tak môže písať.

Najlepšie PR dnes, časť 1. – Propaganda NATO

10.02.2024

Prebrali sme spolu vznik a vzostup aktuálne najvyspelejšieho a najefektívnejšieho politického PR na svete, ktorým je medzinárodná propaganda Spojených štátov amerických. Ostáva jediné a to opísať jej aktuálne fungovanie. Rokmi sa však stala pomerne prepracovanou, nenápadnou a odolnou, čo podstatne sťažuje jej bádanie. Našťastie má v sebe súčasť, ktorú vieme stále [...]

Zradený Fico a urazený Mikloš

06.10.2023

Zlý vzťah Roberta Fica a Ivana Mikloša má na svedomí bývalý veľvyslanec USA. Aj takúto pikošku sa dočítate v správach uniknutých z amerických ambasád. Sme uprostred vyjednávacieho obdobia a aj na tomto blogu teda doprajeme hlavným aktérom trochu pokoja. Môžeme sa zatiaľ venovať trochu bulvárnejším témam. Už dávno zabudnutý konflikt, ktorý začal tak, že v roku 2003 [...]

Vylúčenie SMERu zo Strany Európskych Socialistov? Skúste niečo nové…

03.10.2023

Takto presne pred 15 rokmi Strana Európskych Socialistov (PES) reálne pozastavila plné členstvo SMERu na 10 mesiacov (neskôr sa z toho vykľuli dva roky). Dôvodom mala byť Slovenská Národná Strana, s ktorou išiel SMER do koalície. Členstvo bolo pozastavené napriek tomu, že Fico presvedčil Jána Slotu, aby sa verejne dištancoval od nacionalizmu, xenofóbie a verbálnych útokov na [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

propaganda

Kde sa dvaja hádajú, tretí sa niečo dozvie...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 30212x
Priemerná čítanosť článkov: 2518x

Autor blogu

Kategórie