Založ si blog

Nesmieš hovoriť, že som pokrytec!

Čoraz častejšie si môžeme všimnúť zneužívanie istých konceptov ľuďmi, ktorí im vôbec nerozumejú. Jedným z mojich obľúbených je tzv. argument „tu quoque.“

Ide o argument, ktorým sa debatér snaží odvrátiť pozornosť od faktickej stránky argumentu protivníka poukazovaním na jeho pokrytectvo. V takto zjednodušenej forme je naozaj z definície neplatný – pretože pokrytectvo protivníka nemá logický vzťah s pravdivosťou jeho tvrdenia.

Avšak, situácia sa mení akonáhle sa začneme baviť o daných otázkach v širšom kontexte – a to najmä s prihliadnutím na zodpovednosť za vykonané činy. Tu quoque tu naberá obrovský význam, pretože odkrýva neférové dvojité štandardy – špeciálne v dnešnej dobe sankcií a medzinárodných trestných tribunálov, kde si niektorí myslia, že sú výnimoční.

Existujú tri spôsoby použitia tohoto argumentu:

1. Defenzívny

Myslím si, že by som nemal byť súdený, alebo nemal vyvodiť zodpovednosť za daný čin, pretože niekto iný urobil rovnaký, alebo porovnateľný čin a súdený nebol, či žiadna zodpovednosť voči nemu nebola vyvodená.

Tento argument bol použitý viackrát v histórii – špeciálne vrámci procesov zaoberajúcich sa vojnovými zločinmi. Použil ho napríklad Karl Dönitz, nechutne brutálny nemecký námorný taktik. Tvrdil, že jeho skutky sú porovnateľné s činnosťou amerického námorníctva v tzv. „Pacific theatre.“ Tento argument síce nebol oficiálne akceptovaný, ale konkrétne skutky boli v skutočnosti ignorované a nebol za ne odsúdený!

Logika je veľmi podobná právnemu konceptu precedensu. Jediný rozdiel je v tom, že pri precedense musí existovať predchádzajúce explicitné rozhodnutie, pričom vojnové zločiny víťazných/spriatelených strán sa skôr ignorujú.

2. Ofenzívny

Uznávam, že za svoje skutky by som mal byť súdený, alebo by som mal vyvodiť zodpovednosť. Avšak, iba za predpokladu, že iní budú za to isté súdení tiež, alebo vyvodia zodpovednosť.

Logikou v pozadí je princíp erga omnes – právo by malo byť vymáhateľné voči všetkým členom spoločenstva bez rozdielu.

3. Odmietavý

Odmietam sa baviť o svojich skutkoch s tými, ktorí podobné skutky robili, alebo ich neodsúdili u iných. Nemajú žiadne morálne, ale ani iné právo ma vypočúvať, či hodnotiť.

Tento postoj odmieta akúkoľvek diskusiu o akceptovateľnosti daných skutkov s niekým, kto má nekonzistentný hodnotiaci úsudok v zmysle príslovia „najprv si pozametaj pred vlastným vchodom, až potom sa staraj o iných“.

Myslím, že všetky tri spôsoby legitímne poukazujú na neférovú pozíciu, do ktorej sa Vás protivník snaží dostať. To, že sa bagatelizujú novým módnym slovíčkom „whataboutism,“ či „ačohentizmus“ na tom nič nemení.

Najlepšie PR dnes, časť 1. – Propaganda NATO

10.02.2024

Prebrali sme spolu vznik a vzostup aktuálne najvyspelejšieho a najefektívnejšieho politického PR na svete, ktorým je medzinárodná propaganda Spojených štátov amerických. Ostáva jediné a to opísať jej aktuálne fungovanie. Rokmi sa však stala pomerne prepracovanou, nenápadnou a odolnou, čo podstatne sťažuje jej bádanie. Našťastie má v sebe súčasť, ktorú vieme stále [...]

Zradený Fico a urazený Mikloš

06.10.2023

Zlý vzťah Roberta Fica a Ivana Mikloša má na svedomí bývalý veľvyslanec USA. Aj takúto pikošku sa dočítate v správach uniknutých z amerických ambasád. Sme uprostred vyjednávacieho obdobia a aj na tomto blogu teda doprajeme hlavným aktérom trochu pokoja. Môžeme sa zatiaľ venovať trochu bulvárnejším témam. Už dávno zabudnutý konflikt, ktorý začal tak, že v roku 2003 [...]

Vylúčenie SMERu zo Strany Európskych Socialistov? Skúste niečo nové…

03.10.2023

Takto presne pred 15 rokmi Strana Európskych Socialistov (PES) reálne pozastavila plné členstvo SMERu na 10 mesiacov (neskôr sa z toho vykľuli dva roky). Dôvodom mala byť Slovenská Národná Strana, s ktorou išiel SMER do koalície. Členstvo bolo pozastavené napriek tomu, že Fico presvedčil Jána Slotu, aby sa verejne dištancoval od nacionalizmu, xenofóbie a verbálnych útokov na [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

propaganda

Kde sa dvaja hádajú, tretí sa niečo dozvie...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 29324x
Priemerná čítanosť článkov: 2444x

Autor blogu

Kategórie