Ilúzia nadhľadu

14. marca 2023, propaganda, Frky

Mám rád túto fotografiu. Je totiž plná ľudí.

Obyčajných, všedných, normálnych, priemerných ľudí. Učiteľov, predavačiek, novinárov, bankárov, úradníkov, nezamestnaných. Matiek, otcov, synov, sirôt.

Väčšina z nich by sa v iných situáciách správala tak ako ostatní. Išli by s dobou – s trendom. Alebo s hlavným prúdom, ak chcete.

Ak by sa tí istí ľudia, s tými istými povahovými vlastnosťami, v tom istom postavení a v tom istom veku ocitli napríklad v Československu roku 1948, najskôr by ste ich videli na demonštráciách vítať Gottwalda. A ak by sa tu ocitli o 40 rokov neskôr, tak by pravdepodobne štrngali kľúčmi na námestiach.

A práve títo ľudia sú pravým historickým odkazom fotografie, z ktorej som do tohoto článku tendenčne vystrihol iba mladého muža, ktorý sa pozerá do fotoaparátu. Ako keby sme sa pozerali do zrkadla, však?

Lenže, z nejakého dôvodu sa skoro každý stotožňuje s iným mužom na tej istej fotografii.

Skoro každý má o sebe mienku, že rozumie veciam okolo lepšie ako ostatní. Skoro každý si myslí, že sa v nejakom prípade prikloní na správnu stranu. Skoro každý má pocit, že práve on je v tej lepšej skupine ľudí.

Ale tieto pocity sú väčšinou úplne falošné. Na to, aby sme sa mohli vrhnúť do zákutí modernej propagandy tvoriacej masy, do ktorých možno spadáme aj my, musíme sa od týchto pocitov odbremeniť. Skutočne chápať svet okolo nás a uvedomiť si v ňom úlohu propagandy sa dá iba vtedy, ak si všetci uznáme, že sme obyčajní. Ako ten mladý muž, ktorý sa na nás pozerá.

Budem písať o propagande takej, aká je. Nezáleží totiž na tom, aké myšlienky šíry, kto ju tvorí, alebo na koho cieli. Taktiež nezáleží na tom, či ju nazvete niektorým z moderných eufemizmov ako „PR,“ „strategická komunikácia,“ alebo „marketing.“ Stále to bude propaganda a jediným jej merítkom bude účinnosť.

Taktiež sa budem snažiť robiť overovanie reality minulosti. A to najmä v kontexte slovenskej politiky a na základe verejných dokumentov, ktoré si naši novinári typicky nevšímajú. A stúpnem tým na kurie oko mnohým politikom a iným osobám verejného života.

Tešíte sa so mnou?